Wat is Mesologie?

Mesologie is een concept van geneeskunde waarin reguliere kennis op effectieve wijze wordt geïntegreerd met kennis uit de complementaire(alternatieve) geneeswijzen in diagnostiek en behandeling van vooral chronische aandoeningen. Tevens is deze geneeswijze gericht op de individuele benadering van de patiënt en op de zelf-genezende kracht van het organisme.

Hoe ziet het consult eruit:

Na het maken van een afspraak krijgt men een vragenlijst toegestuurd. Hierin staan vragen over de klacht(en), medische voorgeschiedenis, algemene symptomen, leefgewoontes, etc. Deze vragenlijst wordt besproken tijdens het consult.

Er wordt verder gebruik gemaakt van de volgende onderzoeksmethoden:

  • Reguliere Geneeskunde.
  • Oosterse Geneeskunde, de Traditionele Chinese geneeskunde en Ayurveda. Hiervan wordt voornamelijk de filosofie, de pols-, tong-diagnose en de orgaanfuncties gebruikt.
  • Lichamelijk onderzoek, zoals buikorganen, huid, gewrichten, etc. 
  • Electro Fysiologische Diagnostiek (EFD). De EFD meet bepaalde punten op de huid, deze bevinden zich voornamelijk op handen en voeten. Elk punt staat in directe relatie met een orgaan of een orgaandeel. De EFD geeft een totaalbeeld van het menselijk functioneren. Bij functiestoornissen in een bepaald orgaan zal de weerstand van het bijbehorende punt afwijken van de normaal waarde. Hiermede is het dus mogelijk disfuncties op te sporen.
  • Psychologie en filosofie.

Aan de hand van het totaalbeeld dat uit het onderzoek naar voren komt, worden de middelen uitgezocht en gecontroleerd met de EFD. De middelen kunnen bestaan uit;

  • Orthomoleculaire producten, dit is het gebruik van vitaminen en mineralen, enzymen en aminozuren.
  • fytotherapie, dit zijn kruiden, zowel de oosterse als de westerse kruiden,
  • homeopathische middelen, zowel lage als hoge potenties,
  • voedingsadviezen.

       

Zo nodig wordt er verwezen naar een reguliere arts, osteopaat, psychotherapeut etc. Dit alles wordt met u besproken. Na 6-8 weken vindt er indien gewenst een controle plaats waarbij het onderzoek in zijn geheel weer wordt uitgevoerd. Eventuele daaropvolgende afspraken volgen vaak 2 of 3 maanden later.

Het herstel van de balans van het lichaam kan snel gaan maar kan ook wat tijd in beslag nemen (ook afhankelijk van de duur van de klachten en de type mens). Het is van te voren niet te vertellen of 1 behandeling volstaat of er eventuele meerdere behandelingen nodig zijn om bij de oorzaak van het probleem te komen.

Een consult duurt  gemiddeld 1:30 uur. Houdt er rekening mee dat een eerste consult 2 uur in beslag kan nemen.

Heb jij onbegrepen klachten, chronische aandoeningen of wil je voorkomen dat klachten erger worden? 

Een mesoloog kan uitkomst bieden!